Závod mládeže na VKV 2021

Letošní rok jsme se rozhodli zúčastnit letního Závodu mládeže na VKV spolu se sesterskou kolektivkou OK1KOB na středisku na Zvičině. Zároveň jsme chtěli provést nějaká další vylepšení uvnitř boudy. Večer byl naložen materiál a vybavení do závodu, které tentokrát bylo velmi jednoduché, neboť jsme využili TRX FT-991A Jirky OK5XT.
Z Nové Paky jsme vyjeli ve složení Petr OK1AKI, Vláďa OK1FUJ, Ondra (syn Romana OK1NPF) a Mikuláš – nejmladší operátor (vnuk Petra OK1AKI). Začátek závodu velmi slušně rozjel dvanáctiletý Ondra a během cca dvou a půl hodiny se mu podařilo udělat mnoho pěkných QSO, např. s IW2HAJ (753km), I3QJZ (639km) a dalšími stanicemi z HG, OE a OM. Také operátor Mikuláš (6 let) udělal s pomocí nápovědy pěkných pár spojení. Mikrofonu se rovněž na vlastní žádost chopila Rozárka, která se svojí maminkou přijela na návštěvu. Možná nám v ní vyrůstá budoucí nová operátorka.
Bylo hodně znát, že současně probíhal Alpe Adria contest a QRP závod a rovněž podmínky byly velmi dobré. Po poledni usedli k mikrofonu kolegové z kolektivky OK1KOB. Jakub, Josef a Jakub pod bedlivým dozorem Pecy OK1DIE se čile snažili ve svých radio začátcích na pásmu. Je pro nás potěšitelné, že si při náročnějších spojeních vyžádali výpomoc našeho Ondry. Ze strany OK1KMP to rozhodně nebyl souboj o maximální výsledek, ale měli jsme velkou radost, jak se naší mládeži daří a baví ji to! Na přátelskou „kontrolní“ návštěvu dorazil rovněž Pepa OK1MKD VO OK1KOB.
Jak je již uvedeno výše, naplánovali jsme i nějaké další menší úpravy v boudě, konkrétně dokončení elektrických rozvodů a doplnění o další zásuvky 230 V, o což se postaral Martin OK1TKN, který se právě vrátil z dovolené. Tím jsme však nechtěně způsobili občas místní rušení právě probíhajících QSO, snad to mladí operátoři jednou ocení, hi…
Ani o občerstvení jsme neměli nouzi, protože přijela naše členka Anna, dcera Petra OK1AKI, a spolu s Jirkou OK5XT se postarali o pochutiny z grilu. Jako třešničku na dortu udělal Vláďa OK1FUJ výborné bramboráky ze zelím a uzeným, mňam! Prostě byla to radost pro chuťové buňky hihihi. Počasí ráno při cca 13°C nevypadalo moc dobře, Zvičina byla při příjezdu zahalena do mlhy, která se poměrně rychle rozpustila a kolem desáté hodiny již vykouklo slunce, jež spolu s příjemnou teplotou a modrou oblohou předvedlo krásnou neděli.
Po 17. hodině jsme po úklidu a krátké poradě co dál ve zkrášlování boudy, nasedli do aut a rozjeli se domů. Celkový výsledek jsme zakončili 71 QSO a 10542 body. Při výkonu zařízení 10 W to byl velice slušný výkon. I když den byl trochu hektický, byli jsme byli všichni spokojeni a těšíme se na další závody.

Pohled na naše středisko v pozadí
Naše nadějná mládež
Radioškolka pod vedením Vládi OK1FUJ
Mikuláš u mikrofonu
A u zaslouženého oběda
Výrobky Vládi OK1FUJ
Peca OK1DIE a Martin OK1TKN při konzultaci
Přeborník na lišty OK1TKN
Martin OK1TKN při zapojování
A ještě zásuvku venku montovali OK1AKI a OK1TKN na žebříku
Přejít nahoru